Motorolajok kiválasztása

A megfelelő kenőolaj kiválasztásához ismerni kell a motorgyártó előírásait, valamint az olaj viszkozitási osztályba sorolását és teljesítmény szintjét. Ebben az összeállításban a napi gyakorlatban legtöbbet használt jelöléseket ismertetjük.

Viszkozitási osztályok


A megfelelő olaj kiválasztásának megkönnyítésére a SAE osztályozási rendszert vezették be. Ismerünk 10W, 15W jelű úgynevezett téli olajokat, ahol a számok után szereplő W betű a tél szóra utal. A nyári olajokat betűjelzés nélküli számok jelölik, így 30, 40, 50 fokozatok léteznek ebben a kategóriában.
Nem minden jármű számára szükséges egész évben használható kenőolaj, elegendő ha egyfokozatú motorolajat használnak. A modern motorok már egész évben használható, többfokozatú motorolajat igényelnek. Ezeket az olajokat az SAE besorolás szám-betű kombinációkkal jelöli ( például 20W-40). Ennek megfelelően egy SAE 15W-40 jelű olaj melegben úgy viselkedik mint egy 40-es egyfokozatú, azonban hidegben is éppolyan jól használható, mint egy 15W jelű egyfokozatú, azaz egyesíti magában a téli és nyári olajok tulajdonságait.
motorolaj tájékoztató

Teljesítményszintek


Az amerikai kőolaj intézet (API) két nagy csoportba sorolja a motorolajokat: benzinmotorokhoz, illetve dízelmotorokhoz használatosakra.
-A benzinmotorokhoz használt motorolajokat SA, SB, SC, SD, SE, SF, SG,... betűkkel jelöli ahol az S a benzines üzemmódra utal, az utána álló betű pedig a teljesítményszintet jelöli.
- A dízelmotorokhoz használatos motorolajok teljesítményszint szerint besorolása C betűvel kezdődik, az utána álló betű jelzi a teljesítményszintet. A motorolajok több minősítéssel is rendelkezhetnek, pl. API SF/GC. Ez azt jelenti, hogy olyan benzinmotorokhoz való olajról van szó, amely SF teljesít¬mény besorolású, de erre az olajra elvegezték a dízel minősítő vizsgálatokat is. Ez utóbbi szerint az olaj GC besorolással rendelkezik. Ha API CC/SF jelölést látunk, akkor olyan dízel motorolajról van szó, amelyik benzines besorolással is rendelkezik.
motorolaj tájékoztató

Hajtóműolajok kiválasztása

A járművek sebességváltóiba, differenciálműveibe speciális hajtóműolajat kell használni. A megfelelő hajtóműolaj kiválasztásánál a gyártó utasításait kell betartani. A hajtóműolajok viszkozitási osztályok és teljesítményszintek szerint sorolhatók be.

Viszkozitási osztályok


A hajtóműolajok viszkozitási osztályba sorolása az SAE szerint történik, így pl. az SAE 75W téli egyfokozatú, az SAE 140 nyári egyfokozatú olajat jelöl. míg a SAE 80W-90 jelölésű hajtóműolajok egész évben használható többfokozatú kenőolajok. Az alábbi ábra szemlélteti a különböző viszkozitású osztályok alkalmazhatóságát a környezeti hőmérséklet függvényében:
hajtomuolaj tájékoztató

Teljesítményszintek


A hajtóműolajokat API besorolás szerint is osztályozhatjuk. Öt csoportot különböztetünk meg, nevezetesen: GL 1.....GL 5, amely egyre magasabb szintű védelmet nyújtó hajtóműolajat jelöl a kopás és berágódás szempontjából. A GL 5-ös nagy mennyiségű EP adalékoz tartalmaz, így olyan hajtóművek igénybevételi viszonyai között is jól alkalmazható, ahol hegymeneti, autópályán való haladási, vagy gyors fékezéskor fellépő terheléseknek kell megfelelnie.


Hidraulikaolajok osztályzása

A hidraulikus rendszerekben az olajoknak a következő feladatoknak kell megfelelniük:
»Energia- illetve nyomásátvitel
»Hidraulikus rendszer hűtése
»A rendszer egyes részeinek kenése
»Korrózióvédelem
A hidraulikaolajok viszkozitás szerinti besorolása az ISO viszkozitási osztályozás alapján történik. A hidraulikaolajokat az üzemi igénybevételükhöz iIgazodó összetételük és adalékolási szintjük alapján osztályozzák. A legelterjedtebb osztályozást az I50 6743 és a DIN 51524 szabványok tartalmazzák.
hidraulika tájékoztató

Kenőzsírok fizikai adatai


hidraulika tájékoztató